floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Clematis taksonları
Tüm bölgeler


Istranca BölümüÇatalca-Kocaeli BölümüErgene BölümüGüney Marmara BölümüBatı Karadeniz BölümüOrta Karadeniz BölümüDoğu Karadeniz BölümüAsıl Ege Bölümüİç Batı AnadoluYukarı Sakarya BölümüOrta Kızılırmak BölümüYukarı Kızılırmak BölümüKonya BölümüYukarı Fırat BölümüErzurum - Kars BölümüYukarı Murat-Van BölümüHakkari BölümüAntalya BölümüAdana BölümüOrta Fırat BölümüDicle Bölümü
Familya: Ranunculaceae
Cins adı: Clematis
Türkiye´de toplam 5 tür doğal yayılış göstermektedir. Yayılış bölgesini daraltmak için haritada ilgili altbölgeye tıklayınız. Turuncu noktalar floranatolica gözlem konumlarıdır.
Baharsarmaşığı
Clematis cirrhosa
Hamilmiskin
Clematis flammula
Köpektutağı
Clematis orientalis
Akasma
Clematis vitalba
Yakmuk
Clematis viticella

Morfoloji [1]

Odunsu ve tırmanıcı bir cinstir. Yapraklar karşılıklı dizili, basit veya birleşik formdadır. Çiçekler tekil veya bileşik salkım kurullarda demetler halindedir; çok simetri eksenlidir. Çiçek örtüsü dilimleri tek sıralı; dilimler taç yaprğımsıdır. Ercikler ve karpel çok sayıdadır. Sert kabuklu meyvelerde boyuncuklar uzun kalıcıdır ve sıklıkla sorguçlu tüylüdür.

Teşhis Anahtarı [1]

1. Çiçekler hemen altta 2 geniş kaynaşık brakteol tarafından taşınır; yapraklar genellikle basittir ...C.cirrhosa

1. Brakteol yoktur; yapraklar birleşik formdadır

2. Çiçekler tekildir ve eflatun renktir; periant segmentleri 2.5-4.5 cm uzunluktadır ...C.viticella

2. Çiçekler birleşik salkım veya dikazyal kurullarda, beyaz veya sarımsı renktedir; periant segmentleri daha kısadır

3. Sapçıklar cılız tüylüdür; periant segmentleri keskin uçludur ...C.orientalis

3. Sapçıklar tüysüzdür; periant segmentleri küt uçludur

4. Başçıklar sapçıklardan daha kısadır; boğum arası tüylüdür ...C.vitalba

4. başçıklar sıklıkla sapçıklar kadar uzundur; boğum arası tüysüzdür ...C.flammula

Etimoloji

Clematis tür adı 1550΄lerde tanımlanan ve sarılıcı bir bitki türünü tanımlayan Latince clematis kelimesinden alınmıştır; ΄asma, asma dalı΄ anlamına gelen Eski Yunanca κλήμα (klḗma) kelimesinden türetilmişitir.




1) Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Çeviri: Ölez S., 2023)
2) Türkiye'de tespit edilen türler listesi için BizimBitkiler.org.tr veritabanından yararlanılmıştır (Güner,A., Aslan,S., Ekim,T., Vural,M., Babaç,M.T., (edlr.), (2012). Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul.).